Ανοιχτή επιστολή προς τους κατοίκους της Κάρπης

Κάτοικε της Κάρπης
Ο εφιάλτης της υδροδότησης των πρώην Δήμων Πολυκάστρου και Αξιούπολης από τις «πηγές του Πάικου» επιστρέφει μετά από 6 χρόνια! και μάλιστα μόλις λίγους μήνες πριν τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα γίνουν στις 26 Μαΐου του 2019.
Στο Δελτίο Τύπου του Δήμου Παιονίας με ημερ. 28.2.2019 αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Εγκρίθηκε από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας η υποβολή της πρότασης «Υδροδότηση πρώην Δήμων Πολυκάστρου και Αξιούπολης από τις πηγές Πάικου» για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Η επικαιροποιημένη μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Παιονίας και η ΔΕΥΑ είναι ύψους 4.750.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από το εν λόγω πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο δήμος μας. Πλέον και αφού έχει ολοκληρωθεί ήδη η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, το έργο της μεταφοράς νερού από το Πάικο στο Πολύκαστρο μπαίνει στην τελική ευθεία εντασσόμενο στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για την χρηματοδότηση του. Η δημοτική αρχή Παιονίας θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου αυτού αφού πρώτα έρθει σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία της Κάρπης έπειτα από δημόσια διαβούλευση. Η μεταφορά νερού από τις πηγές Πάικου θα επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολούσε την περιοχή μας με την βελτίωση τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας του πόσιμου νερού για τους δημότες μας… »
Αναλύοντας την ανακοίνωση του Δήμου Παιονίας διαπιστώνουμε ότι:
α) Χρησιμοποιείται σκόπιμα και παραπλανητικά ο όρος «πηγές του Πάικου», παρόλο που πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για την πηγή που υδροδοτείται η κοινότητα της Κάρπης. Η συγκεκριμένη πηγή είναι αδύνατο να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης των δύο πρώην Δήμων Πολυκάστρου και Αξιούπολης, όπως υπονοείται στην ανακοίνωση. Με τις υπάρχουσες υποδομές της κοινότητας Κάρπης (δίκτυο ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης), το νερό της πηγής που υδροδοτεί την Κάρπη, καλύπτει οριακά τις ανάγκες του οικισμού και δεν επαρκεί για την υδροδότηση άλλων οικισμών. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν επιτέλους όλοι τους.
β) Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στην «επικαιροποιημένη» μελέτη 18/2019 έχουν ήδη εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, πράγμα που δεν ευσταθεί. Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η συγκεκριμένη μελέτη είναι παρόμοια με αυτή του 2013, η οποία είχε απορριφθεί ως πρόχειρη, αναξιόπιστη και ακατάλληλη από μεγάλη μερίδα των δημοτικών και τοπικών εκπροσώπων του Δήμου και το σύνολο των κατοίκων της Κάρπης. Αλήθεια, πότε σκοπεύει ο Δήμος να δημοσιοποιήσει τη μελέτη στους κατοίκους της κοινότητας Κάρπης;
γ) Αληθεύει, πως σχεδιάζεται το 75%!!! του νερού του υδραγωγείου της Κάρπης να πηγαίνει στο Πολύκαστρο και μόλις το 25% να παραμένει για χρήση από τους κατοίκους της κοινότητας Κάρπης;
Ο πρόεδρος της Κάρπης και το υπόλοιπο Συμβούλιο έχει καταδικάσει τη συγκεκριμένη απόφαση του Δήμου Παιονίας ή συμφωνεί με αυτή;
Έχει καταγράψει τις ενστάσεις του προς το αρμόδιο Δασαρχείο για να μπλοκάρει την «περιβαλλοντική» έγκρισή της; Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δήμου, ο πρόεδρος της Κάρπης φέρεται να ψήφισε θετικά κατά την ομόφωνη απόφαση έγκρισης της μελέτης. Εφόσον ισχύει αυτό, είναι υπόλογος και οφείλει άμεσα να ενημερώσει τους κατοίκους του χωριού για τη συγκεκριμένη μελέτη και τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της στην πράξη.
δ) Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «συνεννόηση με την τοπική κοινωνία της Κάρπης έπειτα από δημόσια διαβούλευση». Για ποια συνεννόηση μιλάνε, όταν έχει ήδη εγκριθεί εξ ολοκλήρου η μελέτη και απομένει μόνο η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος, η οποία μάλιστα μπορεί να θεωρείται εξασφαλισμένη; Πότε σκοπεύουν να διαβουλευτούν; Μήπως μετά τις εκλογές ή ίσως ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου; Είναι ξεκάθαρο πως μας δουλεύουν όλους ψιλό γαζί.
Κάτοικε της Κάρπης
Η ομόφωνη!!! απόφαση έγκρισης της μελέτης από το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παιονίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Όλοι οι τωρινοί δημοτικοί Σύμβουλοι ενέκριναν το έργο, χωρίς να νοιαστούν ούτε στο ελάχιστο για εσένα.
Μην επιτρέψεις στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που θα ζητήσουν εκ νέου την ψήφο σου, να σε παραμυθιάσουν για άλλη μια φορά. Πρέπει όλοι τους, υπεύθυνα και επίσημα να λάβουν θέση για ένα θέμα ζωτικής σημασίας για σένα. Ζήτα από όλους που ενέκριναν τη συγκεκριμένη μελέτη να λογοδοτήσουν μπροστά σου, όταν θα ζητήσουν εκ νέου τη ψήφο σου. Αν δε σε πείσουν, μη διστάσεις να τους «μαυρίσεις» στις εκλογές που έρχονται. Φτάνει πια το δούλεμα.
Ζήτα από τον πρόεδρο της Κάρπης να σε ενημερώσει άμεσα για τη μελέτη και τα σχέδια τους. Απαίτησε να εκδώσει το τωρινό τοπικό Συμβούλιο Κάρπης άμεσα απόφαση, όπου θα δηλώνει πως απορρίπτει τη συγκεκριμένη μελέτη. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια κλοπής του δικού σου νερού με ύπουλο τρόπο. Μην τους το επιτρέψεις!
Συμφωνούμε πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Χωρίς όμως, την εκπόνηση μιας μελέτης που θα περιλαμβάνει τη «Συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων του Πάικου για όλο το Δήμο Παιονίας», δεν πρέπει να αποδεχτείς καμία πρότασή τους, όσο ακίνδυνη και αν σου την παρουσιάζουν. Πρέπει να γνωρίζεις, πως αν καταφέρουν να σου πάρουν το νερό μέσα από το υδραγωγείο σου, τότε θα είσαι καταδικασμένος στον ίδιο τον τόπο σου.

Είμαστε κοντά σου και θα επανέλθουμε δυναμικά εφόσον απαιτηθεί.
ΟΜΑΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΔΗΜΟTΩΝ

Σχετικές δημοσιεύσεις